Het implementeren van BIM en Revit en het trainen van medewerkers hierop, daar schakelt Van Hoften Installatietechniek graag een externe expert voor in. “Voor mij was het direct helder dat dit i-Commit moest zijn”, zegt Arjan Burghout, projectleider bij Van Hoften.

“Voorjaar 2019 stonden we bij Van Hoften Installatietechniek voor een uitdaging: we zochten een partij die ons kon helpen met Revit. Voor de ontwikkeling en bouw van een volledig nieuwe bedrijfstemplate, dat is afgestemd op de interne en externe processen van Van Hoften, én het ondersteunen van onze collega’s in het leren engineeren in Revit. Ik kende twee i-Commit’ers uit een samenwerking in het verleden en we kwamen elkaar altijd tegen op beurzen. Een heel positief contact, en dus benaderde ik hen met onze vraag.”

Revit in één week

“Samen met Frits Cornelius en Anko de Rooij van i-Commit hebben we een lesprogramma voor ons bedrijf opgezet. Frits en ik zijn vervolgens samen naar onze buitenlandse vestiging gegaan, om onze engineers daar in één week tijd kennis te laten maken met Revit en daadwerkelijk met de software te leren werken. Natuurlijk hebben we bij Van Hoften deze kennis ook in huis. Maar om die – ook nog in zo’n korte tijd – over te dragen is een vak apart. Frits heeft die skills. Naast BIM-consultant is hij gediplomeerd docent, en dat merk je. Hoe Frits met collega’s omgaat: het doceren, het leren, het laten ontdekken… En óók het geven van zo’n training volledig in het Engels. Het was fantastisch om dit zo samen echt als team op te pakken.”

Een template die stáát

Daarnaast kreeg i-Commit de opdracht om een template te bouwen voor Van Hoften. “Iets dat teveel tijd en energie zou kosten voor onze eigen engineers”, zegt Arjan. “Dankzij i-Commit is dat veel sneller gegaan. Natuurlijk hadden we al zo’n template, maar nu hebben we iets dat vele malen beter is, dat gewoon stáát. Ook dankzij de kritische houding vanuit Frits. Wanneer onze wensen niet haalbaar bleken, dacht hij goed mee over alternatieven.”

Frits Cornelius legt uit: “Zo’n template moet je zien als een grote container. In deze container zitten alle basismaterialen die je vaak op projecten gebruikt. Het verschilt per bedrijf met welke fabricaten ze graag willen werken. Is de container niet gevuld met de juiste materialen, dan zullen deze bij ieder project opnieuw ingeladen moeten worden. Alsof je een monteur voor ieder onderdeel opnieuw naar de groothandel stuurt… Daarnaast staan er heel veel specifieke instellingen in, waardoor het template aansluit bij de processen van Van Hoften. Hierdoor kunnen de engineers sneller werken, maar ook preciezer. Er zijn slimmigheden ingebouwd waarmee de engineering van disciplines gecontroleerd kan worden. Kortom, een goede template is de basis van een project.”

Goede starthandleiding

Naast de bouw van het template ontwikkelde i-Commit sjablonen voor hoe een tekening er geprint uit komt te zien, en zorgde voor een handboek BIM. Arjan: “Een hele goede starthandleiding voor onze engineers, met daarin bijvoorbeeld handige tools die je binnen Revit kunt gebruiken. Toen dit af was, is i-Commit een hele dag bij ons op kantoor geweest om onze engineers mee te nemen door de nieuwe template. Naast adviezen op engineersvlak, weten we nu ook nog beter waar je op moet letten in bijvoorbeeld een BIM-plan.”

Steuntje in de rug

“i-Commit is nu vast onderdeel van ons Revit team”, zegt Arjan. “Binnen dit team kunnen onze tien engineers vragen stellen, die men onderling probeert te beantwoorden. Komen zij er niet uit, dan kijkt Frits mee vanuit zijn uitgebreide Revit-kennis, of hij schakelt een collega van i-Commit in.” Frits: “Ook voor collega’s van i-Commit ben ik vaak het aanspreekpunt bij issues met Revit. Denk aan een foutieve instelling, een materiaalfout, maar ook bij een slimmere manier om iets aan te pakken. Wanneer een collega tegen iets aanloopt zorg ik voor aanpassing, en communiceer dit ook naar opdrachtgevers zoals Van Hoften. Als team zorgen we zo samen voor een optimale manier van werken”.

Arjan besluit: “Met i-Commit als steuntje in de rug kunnen onze engineers zich snel ontwikkelen. We zijn nu [april 2020] een maand of drie op weg, en je ziet gewoon dat het werkt. Een heel fijne samenwerking vanuit wederzijds vertrouwen.”

Meer weten over dit project?

Wilt u meer weten over dit project of wat i-Commit voor u kan betekenen? Neem contact op met Anko de Rooij via 06 - 100 637 87 of stuur een mail.