De techniek van het 3D scannen van gebouwen ontwikkelt zich continu. Het is een ideale manier om zonder breekschade inzicht te krijgen in hoe een gebouw is opgebouwd. Bijvoorbeeld als er verduurzaamd of gerenoveerd moet worden. Voor inzicht in de installaties in een gebouw wordt 3D scanning echter nog nauwelijks ingezet. Wij onderzoeken nu: hoe kan de techniek van het 3D scannen slim worden ingezet bij onderhoud of revisie van installaties? Collega Jeroen Stalenberg vertelt.
Wat opvalt aan de huidige inzet van 3D scanning: het zijn altijd bouwkundige scans. Waar staan wanden, hoe zijn de vloeren opgebouwd, waar bevinden zich sparingen? Er wordt eigenlijk nooit gekeken naar de installaties. Waar bevinden zich pompen, kanalen en leidingen? Waar lopen ze in de weg? Waar kunnen we langs met nieuwe installaties?
Wij onderzoeken nu hoe de techniek van het 3D scannen van toegevoegde waarde kan worden bij onderhoud of revisie van installaties. Is de installatie inderdaad zo gemaakt zoals in het opgemaakte model staat? Of is het in de uitvoering toch veranderd omdat ergens een balk of kolom in de weg zat?
Collega Jeroen Stalenberg nam het initiatief om hiermee aan de slag te gaan. “Ik was nieuwsgierig. Hoorde van opdrachtgevers signalen dat ze met de 3D scans die ze krijgen niks kunnen. Dat het leuk is voor de plaatjes, maar je er eigenlijk niks aan hebt. Dat was voor mij de aanleiding om eens te gaan kijken hoe we het zo kunnen inzetten dat installateurs, adviseurs en gebouweigenaren er wel wat aan hebben.”
“Bijvoorbeeld dat je bij revisie van installaties de pointcloud uit de 3D scan over je digitaal opgeleverde model kan leggen, zodat je heel snel kan zien of de installatie zo gemaakt is zoals in het opgemaakte model staat. Zodat je niet iemand naar dat gebouw hoeft te sturen om handmatig na te lopen of alles klopt.”
“Vaak worden tijdens een bouwproces toch nog nieuwe dingen bedacht. Er wordt bijvoorbeeld toch nog een wandje opgeschoven. Of je beschikt niet over de laatste tekeningen van de constructeur en architect. Dan is het meer ‘raad je plaatje’ en ‘zoek de verschillen’. Met 3D scanning is het mogelijk snel wel dat inzicht te krijgen en die eventuele verschillen te zien.”
“De toegevoegde waarde kan groot zijn. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan een gebouw. Vooral in ziekenhuizen is het altijd een zoektocht: waar hangt iets, waar bevindt zich de ruimte waar ik moet zijn en welke pomp moet dan worden afgesloten?”
“Het zou natuurlijk heel mooi zijn als je in zo’n 3D scan voor het onderhoudsplan kan aangeven: je moet naar die en die ruimte, dit zijn de coördinatoren, hier heb je iPad met alle informatie om die pomp te vervangen. Je kan nog een gebruikershandleiding eraan hangen en allerlei extra info meegeven. Er zijn mogelijkheden en kansen genoeg om het slimmer in te gaan zetten.”
“Wij kunnen met de techniek van het 3D scannen van toegevoegde waarde zijn bij onderhoud of revisie van installaties. Is de installatie inderdaad zo gemaakt zoals in het opgemaakte model staat? Of is het in de uitvoering toch veranderd omdat ergens een balk of kolom in de weg zat?”
Hebben jullie ook behoefte aan ondersteuning bij 3D scanning? Neem contact om met Jeroen Stalenberg, hij vertelt graag hoe we kunnen helpen.
Nieuws & Blogs